akvarellkurs – Håkan Lindskog

Två intensiva dagar- akvarellkurs med Håkan Lindskog, tillsammans med sju andra deltagare. Titta på hans sida på de stämningsfulla, fina bilderna! Såg hans bilder nyligen vid en utställning på Nykvarns galleri  och fick höra att det skulle bli en kurs. Roligt, lärorikt och inspirerande! Nu återstår att se hur jag kan tillämpa i alla fall delar av tekniken i egna bilder. Inte så att jag ska börja måla likadant. Jag tror att man måste göra nya kunskaper till sina egna – det handlar om att hitta sitt eget sätt att måla.

På noggrant uppspända papper, målade vi några mindre bilder enligt Håkans teknik. Det innebär att man lägger på tunna lager med färg, ett i taget. Innan ett nytt lager läggs på, måste föregående skikt vara ordentligt torrt. Så blöter man papperet på nytt och det nya lagret färg läggs på. Eftersom akvarellfärgen är transparent, lyser underliggande lager färg igenom. I stället för att blanda färg på paletten eller på papperet, framträder blandningarna via de olika lagren färg. Enklare uttryckt – måla ett lager gult, torka, lägg på ett lager blått – resultat en grön ton. Måla först ett lager blått, sedan den gula tonen – resultatet blir en annan grön skiftning (klicka på bilden så förstoras den). Klicka på bilderna så blir de större.

Här är exempel på olika skikt och blandningarna, effekterna som uppstår. Den vänstra bilden är målad med Indigo, Winsor & Newton, den högra med Indigo, Daniel Smith. I övrigt är påförda lager färg desamma på båda bilderna. På exempelbilden har jag lagt på enbart ”rena” färger dvs rent gul, rent röd osv.  Vill man i sin bild ha t ex en gulgrön ton, blandar man till den och lägger på det gulgröna i ett tunt lager. Det är ju inte heller något som hindrar att man lägger två gula eller blå lager efter vartannat om det första blivit för svagt eller om man vill förstärka effekten på något sätt. Det är inte heller så att man alltid lägger ett och samma färgskikt över hela bilden! Man kan arbeta på delar av bilden, men det som är viktigt är att alltid blöta hela papperet för att få de mjuka övergångarna.  Den översta bilden visar dels hur jag sparat det vita papperet dels hur jag lagt på starkare färg på vissa ställen i bilden och sedan tonat ut färglagret. Vattnet, längst ner, är målat på torrare papper, därav de hårdare kanterna.

Här gäller det att lära sig sina färger och ha kontroll på deras egenskaper, komplementfärger etc!  Vad händer om jag lägger ett rött lager på ett grönt, ett blått lager på ett rött osv? Kursdeltagarnas färglåda utgjordes av 6 färger, en gul som varken är grön-eller rödaktig, en röd med dragning åt orange (ljus Cadmium) och en blåare röd (Alizarin), en grönare blå och en rödare blå (Ultramarin) + Indigo som helst inte ska vara för grön. Man kan inte lägga på så många lager då blir det smutsigt och livlöst, sägs ofta. Jo det kan man! Om man låter lagren torka ordentligt och har tunna lager färg. Livlöst blir det om man grötar ihop alla färger när papperet är vått. Sen beror det på vad man kallar för smutsigt! Grå och bruna toner? Blanda gult, rött och blått – det blir grått eller brunt, beroende på hur stor del av de olika färgerna man blandat. De, neutrala, tonerna behövs i en bild. Sen är det ju så att ju fler lager färg man lägger på, ju mörkare ton får man, men smutsigt………?

Jag tror att jag har sagt det i ett tidigare inlägg – jag önskar att någon hade sagt till mig, när jag började måla att begränsa mitt färgval. Det hade besparat mig mycket trial-and-error och inte minst kostnader! Det finns många färgtuber som inte används i min skrivbordslåda! Under resans gång har jag själv fattat att jag inte ska använda alla färger. Numera försöker jag hålla mig till ett mindre urval. Jag försöker att  tänka igenom vilken blå, röd osv jag ska använda i just den bilden. Tycker själv att färgerna i bilden får en bättre harmoni med färre urval färger. De flesta färgtoner går att blanda med begränsat urval. Men emellanåt vimsar jag till det och tror att det ska gå bättre med någon annan färg, eftersom jag fortfarande trevar mig fram. Inte minst gäller det gröna färger – de försöken har hittills alltid misslyckats! Så om någon vill överta färdigblandade gröna färger finns det här!

Lämna ett svar

Your email address will not be published.